Opvoeden in tijden van onrust, conflict en oorlog

Families die te maken krijgen met oorlogsdreiging, gedwongen zijn hun huis of zelfs hun land te verlaten, kunnen veel stress ervaren. Opvoeden kan dan op de achtergrond raken. Uit onderzoek blijkt dat positief, warm en aanwezig ouderschap de negatieve gevolgen van oorlog, geweld en stress kan verminderen. Het is belangrijk om volwassenen die in zulke omstandigheden voor kinderen zorgen goed te ondersteunen. Dit kan onder andere door het verspreiden van goede opvoedinformatie.

De Universiteit van Manchester heeft een korte folder vol praktische tips ontwikkeld op basis van onderzoek naar steun aan gevluchte ouders uit Syrië. Professionals en vrijwilligers in alle landen waar gezinnen uit oorlogssituaties aankomen kunnen hiermee direct praktische opvoedsteun aanbieden.
Download hier de informatie in verschillende talen:


De informatie is gericht op blijvend ouderschap in tijden van oorlog, tijdens een vlucht of bij aankomst in een nieuw land. Het is ontwikkeld en onderzocht door Prof. dr. Rachel Calam en Prof. dr. Alaa El-Khani van de Universiteit van Manchester

Bekijk ook de TED talk van Prof. dr. Alaa El-Khani over ouderschap in oorlogssituaties.

Webinar
Op donderdag 21 april organiseerden we een webinar over opvoeden en oorlog.
Kijk het webinar hier terug.